Thursday, September 5, 2024

Filled Under: , , , ,

Masjid Satir

Masjid Satair adalah salah satu masjid tertua di Bangladesh. Dibangun pada masa pemerintahan Ala-uddin Hussain Shah atau Sher Shah.

Ala-ud-din Hussain Shah (1494-1519) adalah seorang Sultan Benggala yang merdeka. Saat itu banyak awliya yang tinggal di desa Satair ini. Di antara mereka, Alauddin Hussain Shah adalah murid Hazrat Shah Sufi Shaikh Shah Chaturi.

Masjid bersejarah ini dibangun pada masa itu. Grand Trunk Road atau Sher Shah Road yang bersejarah bersebelahan dengan Masjid Satir Mahi. Beberapa orang menganggap Masjid Satir Shah sebagai prestasi pemerintahan Sher Shah (1486 – 22 Mei 1545).

Source ; wikipedia