Thursday, August 29, 2024

Filled Under: , , , , , ,

Masjid Pathrail, Masjid Majlis Aulia

Masjid Pathrail juga dikenal sebagai Masjid Majlis Aulia adalah tempat ibadah Islam yang terletak di Bhanga Upazila di Distrik Faridpur Bangladesh. Jaraknya 4 km ke selatan dari Polia dan 8 km ke timur melalui jalan raya Bhanga-Mawa dari 'Bhanga Square' yang terkait dengan jalan raya Faridpur-Barishal dari Distrik Faridpur.

Masjid Pathrail dibangun pada masa pemerintahan Sultan Benggala, Ghiyasuddin Azam Shah, antara tahun 1393 dan 1410 (atau 1493–1519).

Saat ini dikenal sebagai 'Masjid Majlis Aulia', dan singkatnya 'Masjid Awlia'. Masjid ini bersebelahan dengan mazar pengkhotbah Muslim abad pertengahan Majlis Abdullah Khan.

Source ; wikipedia